Vliv managementu na vegetaci a druhovou diverzitu cévnatých rostlin a mechorostů na rašelinných loukách na Šumavě - Velehradská, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá vlivem managementu na vegetaci a druhovou diverzitu cévnatých rostlin a mechorostů rašelinných luk na Šumavě a v Předšumaví. Zpracovává data z fytocenologických snímků pořízených na sedmi lokalitách, kde je pravidelně prováděn management ve formě kosení, a sedmi opuštěných rašelinných loukách. Fytocenologické snímky byly pořízeny během léta 2009. Ke statistickému vyhodnocení byly užity lineární modely i přímé a nepřímé mnhohorozměrné metody. Byl zaznamenán signifikantní vliv managementu na rozdíly v druhovém složení cévnatých rostlin a mechorostů. Dále měl management průkazný efekt na počet druhů cévnatých rostlin, počet druhů rodu Sphagnum a pokryvnost druhů rodu Sphagnum. Vliv managementu na druhovou diverzitu, procentuální zastoupení vzácných a ohrožených druhů cévnatých rostlin a počet a pokryvnost všech druhů mechorostů dokázán nebyl.
Effect of management on the vegetation and the species diversity of vascular plants and bryophytes of the Bohemian Forest’s fen meadows
Keywords: management; rašelinné louky; mechorosty; cévnaté rostliny; druhová skladba; druhová diverzita; Sphagnum; management; fens; bryophytes; vascular plants; species composition; species diverzity; Sphagnum