Vliv působení trávicího procesu zavíječe voskového (Galleria mellonella) na spory původce moru včelího plodu (Paenibacillus larvae). - Mráz, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá závažným včelím onemocněním, morem včelího plodu (MVP) a možnostmi kontroly této nemoci a je rozdělena na dvě části, teoretickou a experimentální. Teoretická část je zpracována formou rešerše a obsahuje 2 velké kapitoly. První pojednává o moru včelího plodu a původci onemocnění MVP,bakterii Paenibacillus larvae. Druhá část se zabývá zavíječem voskovým (Galleria mellonella). Experimentální část poté kombinuje tato témata ve snaze nalezení vztahu mezi zavíječem voskovým a P. larvae, který by mohl pomoci při kontrole MVP. Cílem práce bylo zjistit, zda je zavíječ voskový díky svému dobře přizpůsobenému trávicímu traktu, který dokáže rozložit i velmi stabilní látky, jako je včelí vosk, schopen narušit odolné vrstvy spory P. larvae, čímž by mohlo dojít ke změně klíčivosti těchto spor.
Impact of the wax moth (Galleria mellonella) digestive process on the spores of the American foulbrood causative agent (Paenibacillus larvae).
Keywords: Mor včelího plodu; Paenibacillus larvae; Zavíječ voskový (Galleria mellonella); kultivace; PCR metoda; elektroforéza; American foulbrood; Paenibacillus larvae; wax moth (Galleria mellonella); the cultivation method; the PCR method; the electrophoresis