Emoce v obrazech psychiatrických pacientů - Heidingerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá tématem emocí a jejich vlivu na výtvarný projev, dále detekcí znaků v tvorbě vypovídajících o emočním prožívání autorů artefaktů. Zkoumány jsou v této práci artefakty psychiatrických pacientů hospitalizovaných pro léčbu afektivních poruch nebo emočně nestabilní poruchy osobnosti. Práce popisuje podobnosti a rozdíly v projevech emocí ve výtvarné tvorbě u pacientů s různými diagnózami spadajícími pod výše uvedené diagnostické kategorie. V rámci teoretické i praktické části se práce snaží zmapovat charakteristické znaky výtvarného projevu těchto pacientů a zároveň i nastínit vhodné techniky a náměty pro arteterapeutickou činnost s nimi. Teoretická část shrnuje nejdůležitější termíny a teorie z oblasti emocí, emočního vývoje, osobnostního vývoje, výtvarné ontogeneze a emočních projevů ve výtvarné tvorbě obecně, dále popisuje historii arteterapie, arteterapii s psychiatrickými pacienty a diagnostickou charakteristiku afektivních poruch a emočně nestabilní poruchy osobnosti. Empirická část zahrnuje čtyři kazuistiky, dále obsahuje na základě zkoumání celkem 88 artefaktů odpovědi na výzkumné otázky. Výsledky poukazují na určité odlišnosti v tvorbě pacientů s jednotlivými diagnózami. Vzhledem k omezenému výzkumnému vzorku a použitým metodám nelze výsledky této práce zobecňovat. Závěry této práce však mohou být námětem pro další studie.
Emotions in psychiatric patients´ artwork
Keywords: arteterapie; emoce; afektivní poruchy; emočně nestabilní porucha osobnosti; art therapy; emotions; affective disorders; emotionally unstable personality disorder