Hospodaření na ekologické farmě v okolí Č. Budějovic (Lišov) a biodiverzita vybraných agroekosystémů - Pojsl, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Společenstva epigeických brouků byla sledována ve třech agroekosystémech s různým využitím. Všechny tři agroekosystémy se nacházely v okolí Českých Budějovic (jižní Čechy). Na prvním agroekosystému byla pěstována vojtěška. Na druhém agroekosystému se nacházela louka. Na třetím agroekosystému pastva. Studované lokality se lišily nejen v hospodářském využití, ale i v množství prováděných agrotechnických operací během odchytu. Pro odchyt organizmů byla ve všech agroekosystémech použita metoda zemních pastí. Následně byly stanoveny druhy a byla studována míra lidského dopadu na četnost druhů různých ekologických skupin nalezených ve zmíněných lokalitách.
Biodiversity of model agroecosystems on the ecological farm in the vicinity of České Budějovice (Lišov)
Keywords: agroekosystém; zemní pasti; epigeický; Coleoptera; bioindikátory; lidský dopad; biodiverzita; společenstva; trvalý travní porost; agroecosystem; epigeic; pitfall; ground beetles; Coleoptera; communities; bioindicators; human; biodiversity; grass land; impact