Hrad Pořešín: pracovní sešit pro výtvarnou výchovu na základních uměleckých školách - Opolková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná kvalifikační práce se zabývá popularizací památky regionálního charakteru a jejím možným využitím ve vzdělávacím systému formou pracovních listů pro primární sféru školství. Konkrétně se jedná o zříceninu hradu Pořešína v Jižních Čechách, která byla v posledních letech nákladně konzervována. Obsahem teoretické části je nejen stručná historie výše zmíněné kulturní památky, ale také problematika pracovního listu jako formy didaktické pomůcky. V části praktické je popsán návrh a realizační postup pracovních listů k hradu Pořešínu včetně částečného ověření jejich funkčnosti v praxi a reflexe realizovaných lekcí. Součástí práce je finální produkt listů inspirovaný pracovními sešity zpřístupněnými Centrem pro prezentaci kulturního dědictví.
Pořešín Castle: The workbook for art education at primary school of art
Keywords: Zřícenina hradu; hrad Pořešín; architektonické dědictví; architektura ve vzdělávání; pracovní sešit; muzejní pedagogika.; Ruined Castle; Pořešín Castle; Architectonic Inheritance; Architecture in Education; Workbook; Museum Education.