Zdravotní gramotnost seniorů - Brabcová, Iva; Hajduchová, Hana; Šedová, Lenka; Bártlová, Sylva; Motlová, Lenka (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2018)
Cílem studie bylo vyhodnotit souvislost mezi vybranými sociodemografickými ukazateli seniorů ve věku 65+ a jejich úrovní zdravotní gramotnosti. Metodika: V rámci kvantitativního šetření bylo osloveno 326 seniorů ve věku 65+ s trvalým pobytem v Jihočeském kraji. Zdravotní gramotnost seniorů byla vyhodnocena pomocí standardizovaného dotazníku HLSQ-EU. Výsledky: Dostatečná zdravotní gramotnost byla zjištěna u 39,1 % seniorů, problematická zdravotní gramotnost u 37,8 % dotázaných a nedostatečná zdravotní gramotnost byla vyhodnocena u 23,1 % respondentů. Zdravotní gramotnost byla negativně ovlivněna věkem a pozitivně vzděláním respondentů. S příznivější socioekonomickou situací seniorů rostla i jejich úroveň zdravotní gramotnosti. Nebyla potvrzena souvislost mezi pohlavím nebo bydlištěm respondentů a úrovní jejich zdravotní gramotností. Závěr: Zdravotní gramotnost seniorů je ovlivněna řadou sociodemografických faktorů. Při plánování a realizaci programů na podporu veřejného zdraví je nutné přizpůsobit intervence možnostem a preferencím této cílové skupiny obyvatel.
HEALTH LITERACY OF THE ELDERLY
Keywords: prevence; senioři; sociodemografické ukazatele; zdraví; zdravotní gramotnost; zdravotní péče; prevention, seniors/the elderly, socio-demographic indicators, health, health literacy, health care