Zvyky a tradice na českém venkově v průběhu roku - Brahová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se v teoretické části zabývá významem pojmu tradice a zejména nejčastěji praktikovanými zvyky a tradicemi v České republice, které jsou řazeny podle ročního období, ke kterému se váží. Tyto chronologicky řazené tradice a zvyky mohou dále sloužit jako inspirace během organizování volného času při práci s dětmi. V praktické části práce se autorka opírá o vlastní zkušenosti s organizací aktivit pro děti, které mají přímou návaznost na zvyky, nebo jsou tradicí inspirovány. Autorka přibližuje dochované tradice v západočeské obci Trpísty a popisuje čtyři aktivity s dětmi, které organizovala: jarní zvyk vynášení Moreny, v letním období výmalbu čekárny před poutí, podzimní výrobu lampionů a průvod na sv. Martina a zimní tříkrálovou koledu. Uvedené aktivity jsou přizpůsobeny zájmům dnešních dětí a reflektují jejich potřeby.
The customs and traditions in Czech villages during the year
Keywords: pranostiky; roční období; svátky; tradice; vesnice; volný čas; zvyky; weather sayings; seasons; festivals; traditions; village; free time; customs