Sociální fungování člověka trpícího obsedantně-kompulzivní poruchou - Štefek, Marcel (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá vybranými problémy, které může člověku způsobit jeho obsedantně-kompulzivní porucha a jejich vlivem a dopadem na jeho sociální fungování, dále vybranými možnostmi sociální práce, které mohou pomoci k řešení těchto problémů a obnově sociálního fungování. První kapitola této práce je zaměřena na obsedantně-kompulzivní poruchu. V této kapitole se nacházejí základní informace o této duševní poruše, problémech, které způsobuje a jejím vlivu na sociální fungování. Druhá kapitola se věnuje léčbě tohoto onemocnění. Třetí kapitola je zaměřena na sociální fungování člověka trpícího tímto onemocněním. Jsou zde uvedeny vybrané příklady problémů, které může člověku způsobit jeho obsedantně-kompulzivní porucha a jejich vliv a dopad na jeho sociální fungování. Jedná se o příklady z odborné literatury doplněné o příklady z konkrétního případu Petra N.. Čtvrtá kapitola se zabývá vybranými možnostmi sociální práce, které mohou pomoci k řešení těchto problémů a obnově sociálního fungování.
Social functioning of a person suffering from obsessive compulsive disorder
Keywords: obsedantně-kompulzivní porucha; sociální fungování; sociální práce; obsessive compulsive disorder; social functioning; social work