Grafická úprava obálek edice Malá řada soudobé světové prózy v letech 1961-1971. - Svatošová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce Grafická úprava obálek edice Malá řada soudobé světové prózy v letech 1961-1971 je rozdělena do dvou částí. V první je představena edice Malá řada společně s historickým kontextem vzniku a historie nakladatelství Odeon, ve kterém byla publikována. Ve druhé části jsou popsány a charakterizovány jednotlivé roky v edici, současně představeny ikonické obálky. Dále je pak práce zaměřena na vybrané umělce, konkrétně Zbyňka Sekala, Jiřího Svobodu, Jana Kotíka, Evu Svobodovou a Danu Puchnarovou, kteří mají velký podíl na celkové estetické podobě edice. Práce představuje jejich životopisné údaje, větší část pak věnuje popisu a interpretaci jejich práce na knižních obálkách či korespondence s jejich pracemi ve volném umění. Bakalářská práce obsahuje též dvě přílohy, první je kompletní soupis vydaných knih Odeonu v edici Malá řada v letech 1961 až 1971 a druhá je obrazová, kde jsou některé návrhy obálek výše zmíněných umělců. Cílem bakalářské práce je představit a analyzovat podobu vydávaných obálek v edici a současně klást důraz na grafický design jakožto nositele umělecké hodnoty a výtvarný projev, který by v dobové charakteristice neměl být opomíjen.
Graphic Book Design of the edition The Little Series of Contemporary World Prose between 1961 and 1971
Keywords: edice; Odeon; abstrakce; knižní obálky; SNKLU; grafický design; edition; abstraction; Odeon; book designes; SNKLU; graphic design.