Technologie cloud computing a virtualizace v podnikové praxi - Mauric, Jakub (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá technologiemi virtualizace a cloud computing. Hodnotí jejich silné a slabé stránky spolu s příklady jejich nasazení. Dokument slouží jako stručný ucelený návod popisující potřebnou teorii a možnosti praktického využití. Vše je demonstrováno na reálném projektu. Praktická část se týká datového prostředí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, na kterém prezentuje využití studovaných technologií. Práce rovněž obsahuje rozbor a hodnocení technických i finančních aspektů projektu.
The cloud computing and virtualization technologies in the enterprise practice
Keywords: cloud comuting; virtualizace; server; informační systém; cluster; konsolidace; finanční analýza; celkové náklady na vlastnictví; návratnost investice; úspora nákladů; dostupnost služeb; cloud comuting; virtualization; server; information system; cluster; konsolidation; financial analysis; total cost of ownership; return on investment; cost savings; availability of services