Transfer technologií v oblasti MSP - Čuprová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce popisuje v současnosti velice diskutované téma zejména v oblasti malých a středních podniků - transfer technologií. Ten, spolu s výzkumem a vývojem, který je jeho nedílnou součástí, může velkou měrou přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti dané země, ke zlepšení problematiky nezaměstnanosti, tvorbě HDP, přílivu zahraničních investorů atd. Cílem bylo analyzovat a popsat nynější situaci transferu technologií v České republice. Z této práce zřetelně vyplývá, že v této oblasti naše země daleko zaostává za vyspělými státy. Výsledkem práce je navržení možností řešení, jak co nejvíce zefektivnit využití procesu transferu technologií tak, aby měl co nejvyšší ekonomický přínos pro Českou republiku.
Technology transfer in SME
Technology transfer in SME
Keywords: transfer technologií; malé a střední podniky; výzkum a vývoj; Česká republika; konkurenceschopnost; HDP (hrubý domácí produkt); technology transfer; small and medium sized enterprises; research and development; Czech republic; competitiveness; GDP (gross domestic product)