Možnosti pomoci při výskytu vybraných sociálně patologických jevů v rodině - Šafránková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá rodinami, u kterých se vyskytl sociálně patologický jev. Hlavním cílem bylo zmapovat vhodné instituce v Českých Budějovicích, na které se mohou rodiny s dětmi při výskytu sociálně patologických jevů obrátit, v případě jejich zájmu o pomoc. Dílčím cílem bylo, jak mohou vybrané instituce rodinám pomoci. Výzkumné otázky byly, jaká zařízení mohou těmto rodinám pomoci, jak zaměstnanci ve vybraných institucích vnímají postupy pomoci a také, jak vnímají možnosti pomoci a dále, s jakými sociálně patologickými jevy se nejčastěji na instituce klienti obracejí. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je orientována na vysvětlení základních pojmů. Je zaměřena na vysvětlení vybraného rizikového chování, jeho příčin, také pojem rodina, funkce rodiny a další pojmy spojené s tímto tématem. Také jsem vysvětlila pojem sociální služby, jejich poskytování a dělení těchto služeb. Pro výzkum byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, metoda dotazování, technika polostrukturovaný rozhovor. Nejdřív jsem zmapovala vhodné instituce v Českých Budějovicích, metodou sekundární analýza dat. Poté jsem vedla rozhovory se sociálními pracovníky a pracovnicemi z vybraných institucí v Českých Budějovicích, kde nabízejí pomoc těmto rodinám. Výzkumný soubor tvořilo šest sociálních pracovníků nebo pracovnic poskytujících sociální poradenství nebo další sociální služby, jež jsou určeny pro rodiny s dětmi. Z výzkumné části je patrné, že institucí pro pomoc rodinám v Českých Budějovicích je několik a pracovníci vnímají, že pomoc je dostatečná. Přínosem této práce je přehled o sociálních službách nabízených těmto rodinám a lepší představa o sociální práci s nimi.
The possibilities of support to families with the occurrence of selected pathologial phenomena
Keywords: Rodina; rizikové chování; sociální služba; sociální pracovník; klient; Family; risk behavior; social service; social worker; client