Detekce mutace genu MDR1 u ovčáckých psů metodou loop-mediated isothermal amplification a restrikční analýzou - Vyhlídalová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Mnohočetná léková rezistence způsobená mutací genu MDR1 je častou geneticky podmíněnou chorobou u ovčáckých psů. Nejvíce jsou touto mutací postiženi zástupci plemene kolie. Popisovaná mutace je způsobena delecí čtyř nukleotidů, které vedou k posunu čtecího rámce a předčasnému ukončení syntézy P-glykoproteinu, což je transportní protein některých léčiv. Vzniklý nefunkční P-glykoprotein není schopný odbourat léčiva z mozku, což vede k neurotoxickým problémům postižených psů. V literárním přehledu je popsána struktura a funkce P-glykoproteinu, a porucha jeho funkce způsobená mutací kódujícího genu MDR1. Také jsou zde popsána nejčastěji postižená plemena a problémová léčiva pro psy s popisovanou mutací. Součástí literárního přehledu je i popis a princip metod použitých k detekci popisované mutace. Cílem diplomové práce byla optimalizace a screening vzorků DNA ovčáckých psů na přítomnost mutace v genu MDR1 metodami LAMP a PCR-RFLP a jejich vzájemné srovnání. V praktické části jsou zpracovány vlastní výsledky práce. Vyšetřovaný soubor tvořilo 140 vzorků DNA ovčáckých psů. Výsledky potvrdili největší výskyt recesivních homozygotů u plemene krátkosrsté kolie (25 %), u které byl také zjištěn největší počet heterozygotních jedinců (50 %). Překvapivý byl počet zdravých přenašečů u plemene německý ovčák, který dosáhl 49 %. Z testovaného souboru bylo celkem 49 % vzorků dominantně homozygotních. Největší množství zdravých jedinců bylo zjištěno u plemene border kolie (65 %).
Detection of MDR1 gene mutation in Shepherd Dogs by loop-mediated isothermal amplification and restriction analysis
Keywords: MDR1 gen; P-glykoprotein; ovčácký pes; LAMP; PCR-RFLP; MDR1 gene; P-glycoprotein; Shepherd Dog; LAMP; PCR-RFLP