Jedináček v mateřské škole - Kunstová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce s názvem "Jedináček v mateřské škole" se zaměřuje na chování jedináčků v mateřské škole. Zkoumá se v ní, zda mají jedináčci ve školce podobné projevy, které odpovídají jejich zkušenosti jediného dítěte v rodině. Výzkum má objasnit, jak moc se role jedináčků prolíná do jejich chování se mimo domov. Práce se zabývá jak sourozeneckými konstelacemi, tak jedináčky jako takovými. V práci je proveden kvalitativní výzkum, při kterém bylo pozorováno šest jedináčků v mateřské škole, z toho pět chlapců a jedna dívka. Skrze pozorování se můžeme dozvědět, že jedináčci mají větší potřebu dominance.
The Only child in the kindergarten
Keywords: jedináček; prvorozený; sourozenecké konstelace; vztahy se sourozenci; vrstevníci; a single child; firstborn; sibling constellations; relationships with siblings; peers