Strategický management v hotelnictví - Miesbauerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této práce je zhodnocení strategického řízení v podniku a podnikatelských jednotkách a navrhnout doporučení ke strategii a vzájemnému vylaďování. Literární rešerše popisuje základy strategického řízení seznamuje s jednotlivými strategickými analýzami. Přibližuje možnosti strategického vyladění pomocí Balance Scorecard. Praktická část se pak věnuje konkrétnímu vybranému podniku a podnikatelským jednotkám. Jsou postupně vytvořeny všechny potřebné vnější a vnitřní analýzy pro zhodnocení současné situace podniku na trhu - PEST analýza, Porterův model, VRIO analýza, analýza funkcionálních oblastí. Veškeré informace jsou získány z veřejně dostupných informací nebo z rozhovoru s pověřenými pracovníky vybrané společnosti. Výsledkem této práce je zjištění strategií podniku a podnikatelských jednotek pomocí vyhodnocení SWOT analýzy. Vybraná společnost XY pracuje se strategií SO, podnikatelský jednotka XX pracuje se strategií ST a podnikatelská jednotka YY pracuje se strategií SO. Díky tomuto zjištění jsou navrhovány tři alternativy pro strategické vylaďování podnikatelských jednotek.
Strategic management in hotel industry
Keywords: strategie; strategická analýza; PEST analýzy; Porterův model; VRIO analýza; SWOT analýza; strategické vylaďování; strategy; strategy analysis; PEST analysis; Porter's model; VRIO analysis; SWOT analysis; strategic alignment