Vliv středního ošetřovatelského managementu na kvalitu ošetřovatelské péče - Flanderová, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma práce je vliv středního ošetřovatelského managementu na kvalitu ošetřovatelské péče. Teoretická část je zaměřena na vrchní sestry, na jejich preferované vlastnosti, schopnosti, kompetence, styly vedení a na způsob realizace změn. Součástí teoretické části je i popis kvality ošetřovatelské péče a některé způsoby, jak jí dosáhnout. Praktická část je zaměřena na vliv vrchních sester na kvalitu ošetřovatelské péče. Ke zpracování diplomové práce byla použita kombinace kvalitativního a kvantitativního šetření. Náš průzkum probíhal v jihočeských nemocnicích a respondenty byly vrchní sestry. V průběhu dotazníkového šetření a rozhovorů se nám podařilo dosáhnout všech námi předem stanovených cílů. Pomocí rozhovorů se nám podařilo odpovědět na stanovené výzkumné otázky. Zjistili jsme, že všechny dotazované vrchní sestry disponují odbornými znalostmi v oblasti ošetřovatelského managementu. Identifikovali jsme způsoby zavádění změn zvyšujících kvalitu ošetřovatelské péče do praxe. Vrchní sestry uvedly, že sestry tyto změny přijímají po předložení odborných argumentů a že top management vrchní sestry při zavádění změn vede a podporuje. Námi oslovené vrchní sestry se domnívají, že prosazení změn zvyšujících kvalitu ošetřovatelské péče pomůže k zvýšení prestiže ošetřovatelství a podpoří samostatnost oboru. Na základě vyhodnocení výsledků šetření jsme identifikovali jako nejčastější problém při realizaci změn neochotu sester učit se nové věci.
Effect of middle management in nursing quality of nursing care
Keywords: management; vrchní sestra; ošetřovatelství; kvalita ošetřovatelské péče; změny; management; head nurse; nursing; quality of nursing care; changes