Manipulace s pacientem po prodělané cévní mozkové příhodě - Pokorná, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem práce bylo zmapovat ošetřovatelskou péči v oblasti fyzické manipulace s pacientem po prodělané cévní mozkové příhodě. V souvislosti s tímto cílem byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka byla zaměřena na to, jak sestry manipulují s pacienty po prodělané cévní mozkové příhodě. Druhá výzkumná otázka se zabývala problémy, jaké sestry spatřují v souvislosti s fyzickou manipulací s touto skupinou pacientů. Empirická část bakalářské práce byla zpracována s využitím kvalitativního výzkumného šetření realizovaného technikou polostrukturovaného rozhovoru. Podklad pro vedení rozhovoru (příloha 1) se skládal z jedenatřiceti otázek, které byly v některých případech obohaceny o otázky doplňující. Prvních šest otázek bylo zaměřeno na základní identifikační údaje informantek, na které navazovalo dvacet pět otázek zacílených na jejich zkušenostem s fyzickou manipulací s pacienty po prodělané cévní mozkové příhodě. Data získaná výzkumným šetřením byla následně zpracována metodou otevřeného kódování s využitím techniky "tužka a papír". Výzkumný soubor tvořily všeobecné sestry pracující na oddělení neurologie, rehabilitace, následné péče, standardním interním oddělení a v domově pro seniory. Výsledky práce byly pro větší přehlednost rozčleněny do jednotlivých tematicky zaměřených kategorií a podkategorií, kterými jsou: zkušenosti sester, specifika manipulace, příprava na manipulaci, soběstačnost, usnadnění manipulace, polohování, přesuny a vliv na zdraví sester. Obecně lze na základě zjištěných výsledků říci, že zkušenosti sester se liší v závislosti na rozdílných pracovních podmínkách, což se projevuje v oblasti využívaných pomůcek i obvyklých postupů. Mezi sestrami byly též odhaleny odlišnosti v přístupu k některým jevům s touto problematikou souvisejících. Tato bakalářská práce byla psána tak, aby poskytla co možná nejširší a současně i hlubší vhled do problematiky. Výsledky práce mohou být využity jako informační materiál pro osoby pracující s pacienty po prodělané cévní mozkové příhodě stejně jako pro studenty s hlubším zájmem o tuto problematiku.
The handling with a patient after stroke
Keywords: cévní mozková příhoda; ošetřovatelská péče; pacient; sestra; manipulace; přesuny; polohování; stroke; nursing care; patient; nurse; handling; transfers; positioning