Specifika ošetřovatelské péče porodní asistentky v dětské gynekologii - Hamerníková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2008)
Dětská gynekologie je oborem především preventivním, neboť včasné léčení gynekologických onemocnění, odhalování vrozených vývojových vad a sledování správného pohlavního dospívání dívky přispívá ke zdárnému vývoji populace žen. Přístup k dětským klientkám je zcela specifický a je na práci porodní asistentky, aby tato specifika znala a svým přístupem ke klientkám zajistila hladký průběh vyšetření. V teoretické části této bakalářské práce jsou uvedeny informace týkající se historie dětské gynekologie, vývoje pohlavních orgánů ženy, vyšetřování v dětské gynekologii, ošetřovatelského procesu u dítěte s gynekologickým onemocněním, sexuálního zneužívání a znásilnění. Uvádíme zde nejen informace o ošetřovatelské péči o dítě s gynekologickým onemocněním, ale i informace o intimní hygieně dětí, o antikoncepci a sexuální výchově dospívající dívek a spolupráci s dětskými klientkami. K naplnění cílů bakalářské práce byla zvolena jak kvantitativní tak kvalitativní výzkumná strategie. Ke sběru dat kvantitativního výzkumu byla využita technika dotazníku. Dotazník obsahoval 26 otázek. Výzkumné šetření bylo provedeno během měsíce března 2008, dotazníky byly rozeslány do ambulancí dětské gynekologie po celé České republice. Bylo rozdáno 40 dotazníků porodním asistentkám pracujícím v ambulancích dětské gynekologie. Celková návratnost dotazníků byla 92,9 %. Ke sběru dat kvalitativního výzkumu byla použita technika pozorování dětských klientek a vedení řízeného rozhovoru s matkami nebo jiným doprovodem klientky v ambulanci dětské gynekologie. Výzkumné šetření bylo provedeno během měsíce června 2008 v ambulanci dětské gynekologie v Děčíně. Výzkumný soubor obsahoval 6 dětských klientek, u kterých byly vytvořeny kazuistiky a 6 matek. Prvním cílem bakalářské práce bylo identifikovat problémy klientek dětské gynekologie při gynekologickém vyšetření. Druhým cílem bylo sestavit a ověřit ošetřovatelské diagnózy v dětské gynekologii dle NANDA TAXONOMIE II. Třetím cílem bylo zjistit povědomí porodních asistentek v ordinacích dětské gynekologie o specificích péče o své klientky. Čtvrtým cílem bylo zjistit potřebu celoživotního vzdělávání porodních asistentek pracujících v ordinacích pro dětskou gynekologii. Cíle byly splněny. K praktické části bakalářské práce se vztahovaly následující hypotézy. Hypotéza č.1: Matky (jiný doprovod děvčete)nemají informace k tomu, aby adekvátně připravily dívky na návštěvu v ordinaci dětské gynekologie. Tato hypotéza byla potvrzena. Hypotéza č. 2: Porodní asistentky znají specifika péče o klientky v dětské gynekologii. Tato hypotéza byla potvrzena. Hypotéza č. 3: Porodní asistentky v ordinacích dětské gynekologie mají potřebu celoživotního vzdělávání. Tato hypotéza byla potvrzena. Výsledky výzkumu jsou aplikovatelné do praxe. Tato práce poslouží studentkám porodní asistence, porodním asistentkám pracujícím v ambulancích dětské gynekologie, ale i porodním asistentkám v ordinacích pro děti a dorost. Porodní asistentky zde naleznou správné zásady přístupu a specifika péče o dětské klientky, nejčastější ošetřovatelské diagnózy, které se u dětských klientek v oboru dětské gynekologie vyskytují a které mohou porodní asistentky využít v praxi, v ošetřovatelském procesu.
Specificity of midwife care in children gynecology
Keywords: Klientka; Porodní asistentka; Dětská gynekologie; Psychická příprava; Doprovod klientky; Prevence; Client; Midwife; Children gynecology; Psychic preparing; Clinet escort; Prevention