Slavení svátosti smíření s dětmi a příklady kajících bohoslužeb - Doubková, Lenka Judita (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se stručně zmiňuje o počátcích kající liturgie, praxi pokání a výzvě po vnitřním obrácením ve Starém zákoně, ustanovení svátosti smíření v Novém zákoně a vývoji kajícící praxe až do současnosti. Dále se práce zaměřuje na pokání dětí, vývoj svědomí a jejich výchovu ke svátosti smíření. Ve sledovaných farnostech popisuje jak společné slavení svátosti smíření vnímají rodiče, děti a praxi kajících bohoslužeb dnes. V praktické části jsou uvedeny příklady kajících bohoslužeb s využitím dramatických či výtvarných prvků, které proběhly v těchto farnostech. Tyto příklady kajících bohoslužeb jsou pak zaměřeny na slavení první svátosti smířené, ale také na dobu postní a adventní.
Observing Sacrament of Reconciliation with Children, and Exanoles of Penitential Services
Keywords: Kající liturgie; pokání; svátost smíření; vývoj svědomí; kající bohoslužba pro děti; penitential liturgy; penance; sacrament of reconciliation; conscience development; penitential service for children