Využití kvantifikace ošetřovatelské péče pro akutní psychiatrická oddělení všeobecných nemocnic - Šimečková, Marie (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na výkony speciální ošetřovatelské péče, které vykonávají sestry na akutním psychiatrickém oddělení vybrané všeobecné nemocnice. Teoretická část pojednává o péči poskytované na těchto odděleních, dále se zabývá nejčastějšími duševními poruchami, režimem oddělení, kompetencemi sester a jejich způsobilostí k vykonávání výkonů a ošetřovatelským procesem, který s poskytováním ošetřovatelské péče souvisí. Cíle práce a hypotézy: Cílem bakalářské práce bylo inventarizovat speciální ošetřovatelské výkony, stanovit jejich průměrnou časovou hodnotu a zjistit časovou náročnost celkové ošetřovatelské péče u vybraných skupin pacientů. Určili jsme si tři cíle, jednu výzkumnou otázku a dvě hypotézy. Výzkumná otázka byla stanovena pro zjištění nejčastěji prováděného výkonu speciální ošetřovatelské péče na daném oddělení. Stanovené hypotézy předpokládaly odlišnou časovou náročnost u vybraných ošetřovatelských výkonů i ošetřovatelské péče u vybraných skupin pacientů. Metodika: Ve výzkumné části bylo použito kvantitativní šetření pomocí metody pro stanovení počtu a kvantifikačního zastoupení ošetřujícího personálu na standardních ošetřovatelských jednotkách pro dospělé z roku 2008 Pochylé a Pochylého. Bylo použito strukturovaného pozorování s využitím záznamového archu. Výzkumný soubor: Všeobecné sestry a sestry se specializovanou způsobilostí pracující na psychiatrickém oddělení všeobecné nemocnice. Výsledky: Bylo inventarizováno celkem 20 speciálních ošetřovatelských výkonů, z toho zaznamenáno 261 četností. Nejvyšší četnost měl výkon podávání léků per os. Hypotézy byly verifikovány. Průměrné časové hodnoty pro jednotlivé ošetřovatelské činnosti speciální ošetřovatelské péče se liší. Nejdelší časová náročnost byla stanovena u pacientů se schizofrenií a nejkratší časová náročnost byla zjištěna u pacientů s depresí. Využití v praxi: Výsledky výzkumného šetření mohou být použity pro aktualizaci metodiky odpovídající aktuálním trendům.
Use of quantifying nursing care for acute psychiatric wards of general hospitals.
Keywords: Akutní psychiatrická oddělení; kvantifikace; ošetřovatelská péče; Acute psychiatric departments; quantification; nursing care