Modelová rekonstrukce zvolené zaniklé obce - Müllerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem mé diplomové práce je modelová rekonstrukce zvolené zaniklé obce. Diplomová práce obsahuje dvě části, a to část literární a část praktickou. Literární rešerše je rozdělena do čtyř kapitol, kterými jsou vývoj venkovských sídel, vývoj typických konstrukcí staveb ve venkovském prostoru, stavby ve venkovském prostoru jižních Čech a faktory, které ovlivnily vývoj staveb ve venkovském prostoru. V první kapitole popisuji vývoj venkovských sídel nejprve do 15. století, poté vývoj venkovských sídel do 18. století, a nakonec vývoj venkovských sídel do 20. století. Druhá kapitola je zaměřena na typické konstrukce, které byly ve venkovském prostoru používány, a také na jejich vývoj. Třetí kapitola obsahuje informace o tom, jak vypadaly typické stavby v jižních Čechách a jaké měly zvláštní prvky. Poslední kapitola popisuje faktory, které ovlivnily vývoj staveb ve venkovském prostoru. Velmi podstatnou částí mé diplomové práce je praktická část. Tato část je zaměřena na již zaniklou obec Bučina, která se nachází na Šumavě. Tuto obec potkal nehezký osud, kdy byla téměř celá srovnaná se zemí. Práce popisuje historický vývoj této obce až do doby, kdy došlo k jejímu zániku. Následně je zde popsán současný stav, kde je pospáno vše, co se dnes na území této zaniklé obce odehrává a co zde můžeme nalézt. Přesto, že se jedná o zaniklou obec, našlo se mnoho lidí, kteří napomohli v určité míře k obnovení života na tomto místě. Důležitou součástí mé diplomové práce bylo také vytvoření 3D modelu stavení, které se tehdy ještě v obci Bučina nacházelo. Tento model byl popsán z hlediska exteriéru, ale také interiéru.
Model reconstruction of a selected extinct village
Keywords: Vývoj osídlení; architektura venkova; konstrukce; venkovský prostor; zvláštní prvky; jižní Čechy; faktory osídlení; zaniklá obec Bučina; Settlement development; rural architecture; structures; rural area; special elements; southern Bohemia; settlement factors; extinct village of Bučina