Aplikace matematického rozhodování do krizového řízení - Lepič, Daniel (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce bylo navrhnout optimální řešení konkrétního problému pomocí aplikace matematického rozhodování a zpracovat přehled základních matematických metod rozhodování, které lze efektivně využít při řešení praktického rozhodovacího úkolu, který je součástí praktické části bakalářské práce. Přínosem této práce bude strukturovaný postup vybraných metod, které lze aplikovat na jakýkoliv rozhodovací problém. Používáním těchto metod se můžeme efektivněji rozhodovat a tím objevit optimální řešení daného problému. Pro účely naplnění cíle byla stanovena výzkumná otázka: Jaké je optimální řešení konkrétního problému pomocí aplikace matematického rozhodování v krizovém řízení? Práce byla rozdělena na teoretickou část, kde se můžete seznámit s obecnou teorií vícekriteriálního rozhodování, a na část praktickou, kde je uveden konkrétní rozhodovací příklad, který je podrobně vysvětlený. Teoretická část práce byla sepsána na základě rešerše knižních publikací a zahraničních vědeckých článků, které se zabývaly problematikou vícekriteriálního rozhodování. V první kapitole byl rozebrán pojem rozhodování. Další kapitoly se zabývaly vícekriteriálním rozhodováním, stanovením vah kritérií, stanovením pořadí variant a použitím těchto metod v praxi. Praktická část práce se zabývala aplikací těchto metod na fiktivním příkladu. Pro účely představení těchto metod byl vybírán automobil pro potřeby velitele stanice HZS kraje. Byla popsána metodika výzkumu, kde byly stanoveny jednotlivé postupy a činnosti pro nalezení optimálního řešení rozhodovacího problému. Výzkumná část spočívala ve stanovení kritérií a jejich vah, v průzkumu automobilového trhu v České republice pro výběr varianty, použití vybraných metod vícekriteriálního rozhodování a nalezení optimálního řešení.
The application of mathematical decisions in to crisis managment
Keywords: rozhodování; krizové řízení; metody; kritéria; varianty; řešení; decision-making; crisis management; methods; criteria; variants; solution