CzechTrade jako nejlepší investice pro exportéry. - Zloch, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce bylo prokázat, že využití služeb agentury CzechTrade je pro podnikatele, kteří chtějí exportovat, vhodnou formou investice a že se zvolená firma díky možnostem poskytovaným v rámci státní podpory exportu nepotýká s problémy, spojenými se současnou hospodářskou krizí. Získané znalosti v teoretické části práce byly následně základem pro praktickou část, ve které byly jednotlivé služby aplikované na konkrétní firmu. Tato firma působí na tzv. niche market, které se vyznačuje určitými specifiky. Dílčím cílem bylo zhodnocení, zda využití služeb spojených s podporou podporu exportu ze strany CzechTrade jsou pro firmu přínosná, a na základě situační analýzy rozhodnout, zda se tímto způsobem vyplatí firmě investovat do jejích služeb. Dále také určit, které služby je výhodné využít a zjistit, zda má firma vůbec předpoklady pro další rozšíření své působnosti na zahraniční trhy. Závěry z dotazníkového šetření pomohly zjistit, jak v této oblasti postupují obdobné firmy a zda vůbec tyto firmy mají zájem o takovouto podporu exportu.
CzechTrade as the best investment for the shippers.
Keywords: mezinárodní obchod; podpora exportu; situační analýza; CzechTrade; international trade; support of exports; situational analysis; CzechTrade