Práva a povinnosti pojištěnců v systému veřejného zdravotního pojištění - Rajčanová, Beata (Jihočeská univerzita, 2014)
Pro svou práci jsem si vybrala toto téma, protože se domnívám, že v současné době je vše, co se týká zdravotní péče, předmětem rozsáhlé diskuse. Jelikož je zdravotní pojištění provázané se zdravotní péčí, každý by měl mít o této oblasti alespoň základní znalosti, především přehled o svých právech a povinnostech. Tato práce souhrnně zpracovává jak práva, tak povinnosti pojištěnce. Jelikož se jedná o teoretickou práci, vycházela jsem z různých odborných zdrojů, a ke každému právu a povinnosti jsem shromažďovala informace. V posledních letech prochází české zdravotnictví reformami a zákony jsou novelizovány. Tato práce aktuálně shrnuje práva a povinnosti pojištěnce, které jsou uvedeny v § 11 a 12 zák. č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Jelikož každý pojištěnec může být zároveň i pacientem, zabývala jsem se také zák. č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. V práci vysvětluji stěžejní pojmy, které se týkají zdravotního pojištění, tedy co je pojištění a jeho vývoj. Částečně jsem se také zaměřila na historický vývoj zdravotního pojištění. Ten souvisí ze sociální politikou a sociálním zabezpečením. Tato problematika je obsažena v předmětech, které provázejí mé studium, takže si myslím, že je vhodné zmínit historická východiska. Další část bakalářské práce se zabývá právní úpravou a principy, na kterých je všeobecné zdravotní pojištění založeno. Do těchto principů spadá povinná účast na veřejném zdravotním pojištění, svobodná volba zdravotní pojišťovny a lékaře a princip solidarity. Stěžejní část práce je již konkrétně věnována jednotlivým právům a povinnostem. Z práv pojištěnce stojí za zmínku především právo na výběr zdravotní pojišťovny a problematika s tím související, právo na výběr poskytovatele zdravotních služeb na území České republiky. Hodně diskutovaným právem v současné době je právo na časovou a místní dostupnost, a také právo kontroly poskytnuté zdravotní péče. Z mého pohledu se mi zdá důležité zmínit projekt Karty života, který provozuje ZPMV ČR a ČPZP. Ještě bych zmínila jedno důležité právo pojištěnce spojené s uplatňováním práv v rámci Evropské unie. V dnešní době hodně lidí cestuje jak za prací, tak rekreačně, a zajisté všechny zajímá, jak je to s pojištěním ve státech celé EU a státech mimo EU. Z povinností stojí za zmínku např. oznamovací povinnost pojišťovně a zaměstnavateli, hrazení pojistného, protože pojistné musí hradit všichni pojištěnci. Domnívám se, že důležitou povinností je prevence, tedy podrobit se na vyzvání preventivním prohlídkám. Od ledna 2014 všechny zdravotní pojišťovny začaly zvát první klienty v rámci projektu "Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR screeningové programy" na tyto vysoce důležité prohlídky. Jsem přesvědčena, že tento preventivní program je správným krokem zdravotních pojišťoven. Díky prevenci lze ušetřit ve zdravotnictví velké finanční částky. A zastávám názor, že do budoucna bychom se všichni měli zaměřit hlavně na prevenci zejména preventivní prohlídky, očkování atd.
THE RIGHTS AND OBLIGATIONS OF THE INSURED PEOPLE IN THE PUBLIC HEALTH INSURANCE SYSTEM
Keywords: veřejné zdravotní pojištění; práva pojištěnce; povinnosti pojištěnce; vývoj pojištění; public health insurance; rights of an insured person; obligations of an insured person; history of insurance