Barevná modifikace Warteggova kresebného testu u dětí mladšího školního věku v ČR a Finsku - Faberová, Simona (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na zpracování barevné modifikace Warteggova kresebného testu dětmi mladšího školního věku z České republiky a z Finska. Cílem práce je zjistit, zda a popřípadě jak se liší české a finské děti mladšího školního věku ve zpracování barevné modifikace Warteggova kresebného testu a popsat v testu se vyskytujících charakteristické znaky u této věkové skupiny. V teoretické části je prostřednictvím analýzy odborné literatury podán popis projektivních metod a specifik jejich použití u dětí, grafických projektivních metod a Warteggova kresebného testu. Další kapitoly jsou věnovány mladšímu školnímu věku a dětské kresbě, jakožto jednomu z grafických projevů. V empirické části byl popsán výzkum a jeho výsledky, zaměřené na zjištění typických znaků u dětí mladšího školního věku a také na nalezení rozdílů ve zpracování záznamových archů českými a finskými dětmi. Zmíněné rozdíly a charakteristické znaky kreseb této věkové kategorie po formální i obsahové stránce byly zpracovány do grafů a shrnuty v závěru výzkumu.
Coloured Modification of Wartegg's Drawing Test in Elementary School Age Children in the Czech Republic and Finland
Keywords: Projektivní metody; Warteggův kresebný test; Barevná modifikace Warteggova kresebného testu; mladší školní věk; Projective methods; Wartegg Drawing Test; Coloured modification of Wartegg?s drawing test; Elementary School Age Children