Účetní data v zemědělském podniku a jejich zpracování v účetním programu - Burzala, Erik (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním tématem této bakalářské práce je analyzovat možnosti a využití účetního programu pro vybraný zemědělský podnik. Práce je založena na základě informací poskytnutých vybraným zemědělským podnikem. Jde především o faktury přijaté i vydané a karty majetku. Práce obsahuje teoretickou část, kde se čtenář seznámí se specifiky účtování v zemědělském podniku, oceňování pořizovaných aktiv, kalkulacemi nákladů, odepisováním majetku. Další součástí je také rozdělení živočišné a rostlinné výroby, které jsou specifické pro podnikání v zemědělství. Praktická část je zaměřena na vybraný konkrétní podnik a jeho následnou charakteristiku spolu s popisem účetního programu, vymezení výhod a nevýhod programu při zpracovávání účetních dat. Součástí této části jsou i ukázky postupů účtování, které jsou vyobrazeny na konkrétních případech účtování zásob a evidenci majetku. Také se soustředí na možné zlepšení v oblasti zpracování účetních dat pro vybraný podnik.
Accounting Data in an Agricultural Company and their Processing in the Accounting Program
Keywords: zemědělský podnik; účetnictví; účetní program; zemědělství; agricultural enterprise; accounting; accounting program; agriculture