Vývoj operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje - Bláhová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce je psána teoretickou formou a je zaměřena především na historii Zdravotnického operačního střediska Jihočeského kraje, které se v současnosti nachází v Českých Budějovicích. Je tedy soustředěna na změny a vývoj operačního řízení od samotného vzniku záchranné služby v Českých Budějovicích v 19. století. Cílem této práce je také zmapování nynějších postupů příjmu a vyhodnocení výzev operátory tohoto Zdravotnického operačního střediska. K získání podkladů k dané problematice bylo potřeba uskutečnit mnoho osobních schůzek s bývalými i současnými zaměstnanci Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, kteří poskytli podstatné informace pro vznik této práce. Díky těmto rozhovorům bylo možné zaznamenat důležité události a změny, které byly doplněny informacemi především z výročních zpráv Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, Státního okresního archivu Českých Budějovic a z dostupné literatury k této tématice. Výsledkem bakalářské práce je popis celkového vývoje operačního řízení Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje od konce 19. století do současnosti, shrnutí současného stavu Zdravotnického operačního střediska Jihočeského kraje, jeho činnosti, nynější postupy a chystané změny do budoucnosti. Práce také obsahuje zmapování výhod a nevýhod, které přinesl proces centralizace oblastních zdravotnických operačních středisek.
The development of the South Bohemian Medical operating center
Keywords: Zdravotnické operační středisko; Zdravotnická záchranná služba; Jihočeský kraj; dispečink; tísňová linka 155; historie; Medical operating center; Emergency medical servises; South Bohemian; dispatching; Emergency call number 155; history