Potravinářské výrobky jako faktor vnímání Evropské unie v České republice - Židoň, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2018)
Potraviny jsou v České republice v souvislosti s Evropskou unií často diskutované. V minulosti vyvolaly evropské regulace, které se dotkly tradičních českých výrobků, velké kontroverze. Aktuálně nejdiskutovanější problematikou v této souvislosti je dvojí kvalita potravinářských výrobků nacházejících se na jednotném evropském trhu. V úvodní části práce je detailně rozebrán celý vývoj problematiky na půdě Evropské unie včetně názorových postojů českých europoslanců. Součástí práce je také analýza související evropské legislativy a návrhů možných řešení dvojí kvality, souhrn relevantních českých, slovenských i dalších zahraničních srovnávacích testů výrobků a posouzení nejčastějších argumentů, kterými výrobci rozdílné složení svých výrobků obhajují. V závěru práce jsou české spotřebitelské návyky dány do kontrastu s okolními zeměmi a na základě dostupných dat týkajících se názorů na Evropskou unii je formulována teorie, která odpovídá na otázku, jakým způsobem dvojí kvalita výrobků ovlivňuje vnímání Evropské unie v České republice.
Food products as a factor of perception of the European union in the Czech Republic
Keywords: dvojí kvalita výrobků; potraviny; Evropská unie; nekalé obchodní praktiky; evropská identita; občané druhé kategorie; západní a východní Evropa; jednotný trh; srovnávací test; dual quality of products; foodstuffs; European Union; unfair business practices; European identity; second class citizens; Western and Eastern Europe; single market; comparative tests