Lidská práva v islámu - Voborník, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá lidskými právy v islámské kultuře. Teoretická část bakalářské práce přibližuje a popisuje život a povinnosti v životě muslimů. Jsou zde uvedeny různé muslimské rituály a zvyky. Dále je zde popsáno islámské právo Šaría, do kterého spadá například právo trestní, rodinné nebo dědické. V teoretické části práce jsou také popsána práva muslimských žen a jejich postavení ve společnosti. Poslední kapitola se zabývá interakcí islámské a evropské kultury. Popisuje vzájemné názory mezi islámskou a evropskou kulturou, jejich interakci a integraci do odlišné kultury. Také je zde stručná kapitola o muslimech žijících v České republice. Praktická část čerpá informace z kvantitativního dotazníku, který jsem sestavil spolu s vedoucí práce Mgr. Petrou Vojtovou, Ph.D. Dotazník je zaměřený na studenty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Západočeské univerzity v Plzni. Dotazník se týká pohledu studentů na islámskou kulturu a na jejich názor na integraci muslimů do naší kultury. V závěru praktické části se nachází diskuze a vyhodnocení výsledků dotazníku.
Human Rights in Islam
Keywords: islám; lidská práva; náboženství; islámská kultura; muslimové; islam; human rights; religion; islamic culture; muslims