Fylogeografie a genetická variabilita Diuraphis noxia (Aphididae) - Pašíkovský, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Podstatou práce byl výzkum genetické variability přírodních populací Diuraphis noxia (Aphididae) pomocí mikrosatelitních markerů a markerů pro EPIC-PCR. Prvním cílem bylo zavedení metody pro mikrosatelitní lokusy a její optimalizace Diuraphis noxia. Poté následovalo zavedení metody EPIC-PCR a její optimalizace pro Diuraphis noxia. Poté následovala samotná pilotní studie, ve které byli analyzováni jedinci ze 47 lokalit z celého světa. Pomocí mikrosatelitních markerů byla potvrzena očekávaná variabilita mezi jednotlivými populacemi i uvnitř populací. Metodou EPIC-PCR byla zjištěna největší genetická variabilita mezi Chile a Alžírskem za použití markeru pro cytochrom C. Tyto poznatky lze dále využit ke komplexní studii Diuraphis noxia.
Fylogeography and genetics variability of Diuraphis noxia (Aphididae)
Keywords: mšice; Diuraphis noxia; marker; EPIC-PCR; mikrosatelit; variabilita; lokus; genetická diverzita; polyakrylamidový gel; agarózový gel; elektroforéza; sekvenování; aphid; Diuraphis noxia; marker; EPIC-PCR; microsatellite; variability; locus; genetic diversity; polyacrylamide gel; agarose gel; electrophoresis; sequencing