Obraz Františka Ferdinanda d´Este v české literatuře a filmu - Svobodová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce Obraz Františka Ferdinanda d´Este v české literatuře a filmu představuje následníka trůnu tak, jak byl vyobrazen v českých filmech a beletristické literatuře 20. století. V úvodu práce je stručně shrnut život arcivévody s důrazem na ty části jeho života, které jsou následně porovnávány v představených filmech a beletristických dílech. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První věnovaná literárnímu obrazu obsahuje shrnutí vývoje české beletrie ve 20. století a konstrukci obrazu Františka Ferdinanda v historických románech. Druhá část věnovaná filmu je uspořádána stejným způsobem. Na závěr práce je shrnuto, jaký obraz následníka trůnu v průběhu století vznikl a čím byl nejvíce ovlivněn.
The picture of Franz Ferdinand d´Este in czech literature and movie
Keywords: František Ferdinand; film; kniha; porovnání; kultura 20. století; Franz Ferdinand; movie; book; comparison; culture of the 20th century