Rodina s dítětem s poruchou autistického spektra - Doulová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá rodinou s dítětem s poruchou autistického spektra a možnostmi její podpory v rámci sociálních služeb. Cílem bakalářské práce je kompletovat teoretické poznání vymezeného tématu práce, a na jeho podkladě prozkoumat možnosti sociálních služeb pro rodiny s dítětem s poruchou autistického spektra v Jihočeském kraji a objasnit, jak tyto sociální služby naplňují individuální potřeby rodin. Dále se práce zaměřuje na pohled rodiny na výběr, dostupnost, kvantitu a kvalitu sociálních služeb. Práce je rozdělena na dvě části - část teoretickou a část empirickou. Teoretická část je dělena do tří hlavních kapitol. První kapitola se zabývá současným vymezením poruch autistického spektra, popisuje jejich specifickou etiologii a symptomatologii. Součástí dané kapitoly je klasifikace a charakteristika jednotlivých poruch autistického spektra. Druhá kapitola specifikuje rodinu s dítětem s poruchou autistického spektra a popisuje její postavení ve společnosti. Třetí a zároveň poslední kapitola vymezuje oblast sociálních služeb se zaměřením na sociální služby pro rodiny s dítětem s poruchou autistického spektra. V empirické části je vymezen stanovený cíl této práce a výzkumné otázky. Práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu v designu zakotvené teorie. Při sběru dat bylo využito metody polostrukturovaného rozhovoru s rodiči dětí s poruchou autistického spektra. Jejich odpovědi byly zpracovány technikou otevřeného kódování. Z výzkumného šetření vyplývá, že převážná část respondentů je s využívanými sociálními službami spokojena. Sociální služby naplňují individuální potřeby dětí i jejich rodin a jsou pro ně značným přínosem. Největší úskalí vidí v nedostatečném množství a snížené dostupnosti sociálních služeb. Především respondenti žijící v malých městech či obcích by ocenili zvýšení nabídky sociálních služeb v místě jejich bydliště nebo větší časovou dostupnost již využívaných sociálních služeb. Velká část respondentů vyjádřila obavy z budoucnosti svých dětí související s dospělostí. A to především s potřebou zajištění další trvalé péče, pracovním uplatněním a využitím sociálních služeb.
Family with Child with Autism Spectrum Disorder
Keywords: porucha autistického spektra; dítě s PAS; rodina; sociální služby; Autism Spectrum Disorder (ASD); child with ASD; family; social services