Logické aspekty literárního prostoru v próze - Dvořáková, Helena (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná disertační práce obsahuje zamyšlení nad problematikou prostoru ve vztahu k literárnímu textu. Jejím cílem je představit přístup, který přinese nové podněty pro interpretaci prozaických textů. Vychází z teorie řečových aktů a pojímá literární text jakožto promluvu, jež je součástí určité komunikační situace. K literárnímu prostoru se zde přistupuje jako k abstraktnímu logickému prostoru a při jeho analýze je pozornost soustředěna na možnosti řeči v kontextu literatury. V první části práce jsou představeny klíčové pojmy: literatura, řečový akt, kvazi objekt, prostor a logická soudržnost. Každý z nich je nahlédnut z několika možných úhlů pohledu, posléze je vztažen k literární vědě a je vymezen způsob jeho užívání v této práci. Na základě pojmového aparátu je navržena metodologie, resp. východisko analýzy textového materiálu. Druhou část práce tvoří čtyři případové studie, v nichž jsou ukázány konkrétní možnosti analýzy logických aspektů prostoru literárního textu. Studie se primárně zaměřují na možnosti jazykového vyjádření vzájemných vztahů mezi dvěma prvky textu - postavami a místy.
Logical Aspects of Literary Space in Prose
Keywords: inference; institucionální fakt; koherence; komunikace; kontext; konzistence; kvazi objekt; literatura; logika; mluvčí; prostor; řečový akt; triangulace; coherence; communication; consistency; context; inference; institutional fact; literature; logic; quasi-object; space; speaker; speech act; triangulation