Návrh projektu rozvoje cestovního ruchu - historický areál Klenová - Hřebcová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním cílem diplomové práce je vypracování návrhu projektu řešícího vybrané téma rozvoje cestovního ruchu v historickém areálu Klenová, který se nachází v regionu Klatovsko v Plzeňském kraji. V této lokalitě se nachází dvě výrazné atraktivity a to hrad a zámek Klenová, na které volně navazují další kulturně-historické pamětihodnosti, které synergicky utvářejí zajímavý ráz typické české krajiny. Ze zjištěných problémových okruhů, které vyplynuly z provedené SWOT analýzy a následně SWOT matice, byly definovány strategické rozvojové oblasti, na které je vhodné zaměřit pozornost a které jsou součástí celkové strategie. Tyto oblasti, které jsou v souladu s dílčími cíli projektu, mají za cíl eliminovat nedostatky a problémy v lokalitě. Jedná se o tyto oblasti:  Produktová nabídka cestovního ruchu.  Kvalita poskytovaných služeb.  Marketing a informování návštěvníků.  Infrastruktura cestovního ruchu. V rámci těchto okruhů byly specifikovány dílčí cíle těchto okruhů a z nich vycházející strategická opatření. Mezi největší nedostatky patří především krátká doba pobytu návštěvníků v lokalitě, pouze sezónní využití, nedostatečná infrastruktura cestovního ruchu, kvalita poskytovaných služeb a nedostatek informací. Pro návštěvníky není připravena dostatečná produktová nabídka možností trávení volného času. V čele vždy bude stát Klenová, ovšem další zajímavosti jí mohou prospět ke zvýšení návštěvnosti a konkurenceschopnosti vůči jiným významným památkám. Propojení více kulturně-historických pamětihodností do jednoho celku je pro návštěvníka více lákavé a přispěje tak ke zvýšení návštěvnosti a prodloužení doby pobytu návštěvníka ve studované lokalitě. Jako nejefektivnější způsob propojení atraktivit na poměrně malém území se jeví naučná stezka, která bude propojovat významné pamětihodnosti lokality. Hlavní cíl práce byl naplněn vytvořením projektu ''Naučná stezka ''Po stopách dávných dob, Klenová - Týnec - Loreta''. Hrad a zámek Klenová a jeho okolí by v budoucnu měl poskytovat návštěvníkům větší nabídku možností trávení volného času, tak aby v oblasti strávili více času a na toto místo se rádi vraceli. Současně by měly být stávající služby poskytovány v dostatečné kvalitě a zároveň by měla být vylepšeny organizační záležitosti provozu hradu a zámku.
The proposal of tourism development project - historical complex Klenová
Keywords: kulturní cestovní ruchu; projekt; hrad; zámek; naučná stezka; pamětihodnost; heritage tourism; project; castle; chateau; nature trail; sight