Experimentální realizace konverze infračervených femtosekundových pulsů do ultrafialové spektrální oblasti - Käferböck, Gustav Hermann (Jihočeská univerzita, 2021)
V této práci jsem se zabýval konverzí krátkého laserového pulsu z infračerveného spektra do tvrdé ultrafialové oblasti. Tohoto jevu jsem docílil díky existenci nelineárních optických jevů, což jsou jevy, při kterých polarizace látky již není lineárně závislá na intenzitě elektrického pole. Jedním z těchto jevů je generace třetí harmonické frekvence. A právě u tohoto jevu se jedná o konverzi infračerveného laserového paprsku do ultrafialové oblasti.
Experimental implementation of the conversion of infrared femtosecond pulses into the ultraviolet spectral region
Keywords: součtová frekvence; druhá harmonická; konverze paprsku; nelineární optika; sum frequency; second harmonic; conversion; nonlinear optics