Zdravotně sociální dopady drogové závislosti ve Středočeském kraji - Větrovská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
V teoretické části práce jsou popsány obecné atributy abúzu návykových látek, vznik závislosti, fáze užívání a přístupy, které se ve světě uplatňují v teoretických výkladech této problematiky a praktických přístupech řešení. Jsou zde rovněž nastíněné principy, na nichž je postaven systém sociální a terapeutické práce s touto cílovou skupinou a aktuální přehled služeb poskytovaných drogově závislým. Praktická část přináší souhrn poznatků a jejich vyhodnocení z provedeného kvalitativního výzkumu, který je postaven na osobních výpovědích dlouhodobých uživatelů drog. Přínosem výzkumu by mělo být mj. prohloubení informovanosti majoritní společnosti o subkultuře závislých osob. Výstupy by měly přispět k pochopení podstaty zdravotně sociálních problémů této skupiny osob, jejich názorů, postojů a možných řešení jejich současné situace.
Health and Social Impacts of Drug Abuse in Central Bohemia Region
Keywords: Droga; drogová závislost; kontaktní centra; zdravotní dopady; sociální dopady; Drug; drug addiction; contact centers; health impacts; social impacts