Trestná činnost mladistvých v regionu Znojmo - Svobodová, Alice (Jihočeská univerzita, 2011)
Problematika delikvence mládeže je jednou z klíčových oblastí, na kterou je zaměřena pozornost kriminologů i celé společnosti. I přes veřejnou debatu tohoto problému roste mezi mládeží brutalita, extremismus i závislost na drogách. Kriminalita dětí a především mladistvých se postupem času stále výrazněji stává společensky závažným problémem. Tématem bakalářské práce je trestná činnost mladistvých v regionu Znojmo. V práci se budu zabývat vývojem kriminality mladistvých ve znojemském regionu a v České republice v letech 2005-2009. V teoretické části se budu zabývat kriminogenními faktory, které působí na vznik trestné činnosti mladistvých. Zaměřím se především na vliv rodiny, dědičnosti, školy, vrstevníků a médií. Dále se zaměřím na druhy trestné činnosti, kterých se mladiství pachatelé dopouštějí. Další kapitola je věnována způsobu represe kriminality mladistvých. V závěru teoretické části je rozebrána prevence kriminality ve Znojmě. V praktické části bakalářské práce je proveden rozbor a vyhodnocení statistických dat za účelem zjištění trestné činnosti mladistvých v rámci České republiky a regionu Znojmo za období let 2005 ? 2009. Jako zdroje byla použita data z policejních statistik ministerstva vnitra ČR, data z policejního územního odboru Znojmo, Českého statistického úřadu a z dokumentace odboru sociálně-právní ochrany dětí. Výsledná data byla pro lepší srovnatelnost převedena na stejnou měřitelnou jednotku index trestné činnosti.
Criminal activities of juvenile in the region of Znojmo
Keywords: mladiství; trestná činnost; prevence; represe; kriminogenní faktory; juvenile; crime; prevention; repression; crime-producing factors