Sexuální projevy u kanců a prasnic - Jelínková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá sexuálními projevy u kanců a prasnic. Cílem práce bylo sledovat a vyhodnotit sexuální projevy u kanců a prasnic v konvenčním chovu. Bakalářská práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na význam chovu, historii chovu, stavy prasat a systém chovu v České republice. Dále na vývoj pohlavních orgánů, řízení pohlavní činnosti, pohlavní chování a pohlavní reflexy. V praktické části je popsáno vyhodnocení, které probíhalo na základě permanentního sledování prasat při pohlavním aktu. Sledovaly se délky jednotlivých pohlavních reflexů, konkrétní projevy nebo zásahy ze strany ošetřovatele. Sexuální chování bylo pozorováno ve stádě prasat čítající 17 kanců a 71 prasnic (z toho 10 prasniček) při celkovém počtu připouštění 202, z nichž bylo 102 úspěšných (potřeba asistence 51,8 %) a 100 neúspěšných. Vysledované údaje byly zformulovány do tabulek a grafů.
Sexual manifestations in boars and sows
Keywords: sexuální projevy; prasnice; kanec; sexual manifestations; sow; boar