Návrh struktury tréninkové jednotky Olympijského šplhu na laně bez přírazu pro mládež a ověření její funkčnosti v praxi - Markvartová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této bakalářské práce bylo co nejlépe navrhnout tréninkovou jednotku, ověřit ji v praxi a vytvořit dostatečný přehled o tom, jak na tuto disciplínu lze trénovat. Tato tréninková jednotka by měla být využitelné pro nácvik šplhu v etapě základní a částečně i ve specializované části tréninku sportovních oddílů a také ve školní tělesné výchově. Jedná se o tzv. vodítko pro nácvik na toto nářadí. Jde však pouze o velmi malou část toho, co sportovec musí odcvičit a odšplhat, aby dosahoval dobrých výsledků. Pro ověření byla vybrána metoda pozorování, která proběhla v tréninku sportovního oddílu při ŠSK Palestra Praha a za spolupráce dalších sportovců. Na základě pozorování byla zvolena doplňující metoda dotazníku, kterou byly vyhodnoceny klady a zápory cvičení a doporučení pro praxi. Dalším úkolem bylo seznámit, pomocí textů a dobových obrázků, s historií i současností této disciplíny obec sportovců i širokou veřejnost prostřednictvím této práce.
Proposed structure of the training unit Olympic rope climbing for youth and test its functionality in practice
Keywords: Tréninková jednotka; šplh na laně bez přírazu; pohybové schopnosti; síla; koordinace; počet opakování; série; tréninkový cyklus.; Training unit; rope climbing without puding; motoric abilities; strength; coordination; number of repetitions; series; training cycle.