Finanční analýza podniku - Čiháková, Alena (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na finanční analýzu konkrétní společnosti Pejšův Mlýn Sedlčany, s.r.o. Finanční analýza je provedena pomocí horizontální a vertikální analýzy účetních výkazů z let 2014-2018, pomocí rozdílových a absolutních ukazatelů, dále pomocí pyramidového rozkladu a bonitního a bankrotního modelu. K analýze jsou použity informace z rozvahy, výkazu zisku a ztráty, přehledu o peněžních tocích a přílohy v účetní závěrce. Použité postupy jsou podrobněji popsány v teoretické části. Výsledku výpočtů analyzovaného podniku jsou v praktické části porovnány se vzorkem podniků se stejným výrobním zaměřením. Finanční analýza ukázala, že si sledovaný podnik zejména v likviditě a zadluženosti nevede příliš dobře, neudržuje výši čistého pracovního kapitálu. Cizí zdroje v podniku činí přes 90 %, navrhuji navýšení vlastního kapitálu. Je třeba navýšit finanční prostředky například prodejem nepotřebného materiálu a nízkoobrátkových zásob. Podnik by se měl pokusit snížit dobu obratu pohledávek, aby mohl disponovat finančními prostředky. Rovněž by měl mít snahu prodat pohledávky po době splatnosti.
Financial Analysis of the Company
Keywords: Finanční analýza; účetní závěrka; ukazatele; soustavy ukazatelů; Financial analysis; financial statement; indicators; system of indicators