Religiózní struktura obyvatel jihozápadních Čech - Klímová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá religiózní strukturou obyvatel jihozápadních Čech v letech 1991, 2001 a 2011 na základě výsledků sčítání lidu. Jejím cílem je analyzovat prostorovou diferenciaci obyvatel na úrovni krajů, okresů a správních obvodů ORP a zároveň nastínit vývoj a změny v náboženské struktuře obyvatel, které zde od roku 1991 do roku 2011 proběhly. Součástí analýzy je zjištění vztahu mezi populační velikostí obce a mírou religiozity v daném území. Na základě nastudování odborné literatury jsou v práci dále vymezeny vybrané pojmy týkající se této problematiky, popsán vznik a základy filosofie světových náboženství s důrazem na křesťanství a stručně charakterizovány církve a náboženské společnosti, které jsou registrované v České republice.
Religious structure of the population of the South-West Bohemia
Keywords: religiózní struktura; míra religiozity; náboženské vyznání; církve; jihozápadní Čechy; religious structure; rate of religiosity; religion; churches; South-West Bohemia region