Etická a psychosociální problematika dárcovského programu v asistované reprodukci - Dvořáková, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
V diplomové práci jsem se zaměřila na problém nedobrovolné bezdětnosti, což je situace, kterou dnes řeší mnoho partnerských párů a má stále vzrůstající tendenci. Soustředila jsem se především na dárcovský program v asistované reprodukci. Popsala jsem způsob léčby pomocí dárcovských gamet, její etickou a legislativní problematiku. Empirická část je rozdělena na dva výzkumné projekty, každý z nich odpovídá jednomu z cílů práce. V prvním z nich je zmapována situace při rozhodování recipientských párů, zda vstoupí do programu AR s dárcovskými gametami a psychosociální následky této situace. Tato výzkumná část vychází z polostrukturovaných a nestrukturovaných interview s 10 páry a z pozorování. Data byla transkripována a následně podrobena kvalitativní analýze. V druhém výzkumu jsou uvedena data získaná nestrukturovaným interview s dárkyněmi a terénním pozorováním. Tato část se týká druhého cíle diplomové práce. V diskusi jsou rozhovory a pozorování vyhodnoceny a porovnány s literaturou, která se touto problematikou zabývá. Zaměřila jsem se především na otázku anonymity dárcovství, na motivaci dárkyň oocytů a následné porovnání s očekáváním příjemců. Z výzkumu byla stanovena hypotéza, že dárcovství gamet je složitý problém, kterým by se naše společnost měla podrobně zabývat. Tato práce může být využita pracovníky center asistované reprodukce. Může být použita i jako studijní materiál pro studenty Zdravotně sociální fakulty, zejména pro obor Porodní asistentka.
Ethic and psychosocial problems of donor program in artificial reproduction
--
Keywords: Neplodnost; asistovaná reprodukce; oocyt; spermie; dárcovský program; motivace; Infertility; assisted reproduction; oocyt; spermatid; donor programme; motivation