Historie tělesné výchovy a sportu v jednotách Kubišovy župy spolku Orel - Novák, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá zpracováním historie tělesné výchovy a sportu v jednotách Kubišovy župy spolku Orel od samotného počátku, kdy byly založeny jednotlivé jednoty, až po současnost, respektive do roku 2019. Z pohledu obsahu je práce zaměřena především na historii orelské tělesné výchovy a sportu v jednotlivých jednotách Kubišovy župy, sekundárně pak na stručný nástin historie Československého Orla, na stručný nástin historie Kubišovy župy a na osobnost Jana Kubiše (štábní kapitán in memoriam). Z pohledu územního hlediska je práce primárně zaměřena na území dnešní Kubišovy župy spolku Orel. Z pohledu časového je tato práce zaměřena na období od roku 1947 do současnosti, v širší souvislosti pak na období od počátků orelského hnutí v Českých zemích, až do současnosti. Do práce je zařazeno množství původních úryvků z dobové periodiky a vzpomínkové literatury. Text je doplněn množstvím dobových obrázků, fotografií a také pohlednicemi.
The history of physical education and sport in unions of the Kubiš region of Orel association
Keywords: Československo; funkcionáři; Česká republika; veřejná cvičení; ústřední výbor; Svatý Hostýn; Czechoslovakia; functionaries; Czech Republic; public exercises; central committe; Saint Hostyn