"DIE WAND" INTERMEDIAL VERSTANDEN. EIN VERGLEICH ZWISCHEN DEM ROMAN VON MARLEN HAUSHOFER UND DESSEN FILMISCHER UMSETZUNG VON JULIAN PÖLSLER. - Chlaňová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřená na porovnání literárního díla "Die Wand" od Marlen Haushofer a následného převedení knihy na filmové plátno režisérem Julianem Pölslerem. Cílem práce je zjištění, do jaké míry je filmová adaptace knihy identická s literární předlohou a do jaké míry film jako médium převádí literární postup do vizuální podoby. Hlavním těžištěm je popis knihy a filmu a následné shrnutí rozdílů mezi předlohou a jejím filmovým zpracováním. Práce se nezabývá pouze rozborem literárního díla, které Julian Pölsler převedl do filmové podoby, ale přiblíží také význam termínů Intermedialita a Anti-Heimatliteratur.
"THE WALL" UNDERSTOOD INTERMEDIALLY. A COMPARISON BETWEEN THE NOVEL BY MARLEN HAUSHOFFER AND ITS TRANSFORMATION TO FILM BY JULIAN PÖLSLER.
Keywords: Marlen Haushofer; Zeď; Julian Pölsler; Intermedialita; Anti-Heimatliteratur; Martina Gedeck; Marlen Haushofer; The Wall; Julian Pölsler; Intermedia; Anti-heimatliteratur; Martina Gedeck