Porovnání výstupů z programů ALOHA a TerEx při jejich modelování rozptylu vybraných nebezpečných látek - Hendrych, Adam (Jihočeská univerzita, 2012)
V souvislosti se vzrůstajícím množstvím produkovaných průmyslových toxických látek (TIC; Toxic Industrial Compound) roste i přes postupné zavádění stále bezpečnějších technologických procesů a vylepšování bezpečnostních opatření riziko havarijního úniku nebezpečných látek. Ke zmírnění následků chemické havárie, případně k preventivní přípravě ochranných opatření ještě před vznikem havárie, je zapotřebí znát či alespoň odhadnout průběh havárie. Zejména pak dosah zraňujících a smrtelných účinků havárií. Jedním z nástrojů, kterými lze vyjádřit dopady havárií, jsou modelovací programy. Předkládaná diplomová práce se zabývá porovnáním výstupů dvou speciálních softwarů ? zahraničního programu ALOHA a tuzemského programu TerEx. Cílem práce bylo jednak za využití odborné literatury a konzultací s experty uvést teoretické aspekty související s rozptylem plynných toxických látek v přízemní vrstvě atmosféry a dále popsat modelování dosahu jejich škodlivého působení. V praktické části práce bylo záměrem zjistit, nakolik se výsledky obou programů pro stejné počáteční podmínky liší. K tomu bylo použito vzájemného porovnání výstupů (např. dosahu zraňující koncentrace) obou programů, které poskytly výsledky pro stejný soubor vstupních dat (druh a množství nebezpečné látky, teplota prostředí, rychlost větru, stupeň oblačnosti, třída stability počasí, typ povrchu terénu). Po zhodnocení získaných porovnání je možné zevšeobecnit výsledky v konstatování, že program ALOHA je oproti programu TerEx konzervativnější, to znamená, že program ALOHA poskytuje delší předpokládané dosahy ohrožení. Závisí potom na uživateli (odpovědné osobě ? krizovému manažerovi, veliteli zásahu, starostovi obce), jaký zvolí nebo doporučí zvolit přístup ? připravit na případnou havárii větší či menší území (zajištění informovanosti obyvatelstva, provedení technických opatření vedoucích ke zmírnění dopadů havárie, výše použitých finančních prostředků apod.). Jako navazující krok by bylo vhodné ověřit teoretické výsledky experimentálně, terénními zkouškami, jež by probíhaly za stejných meteorologických podmínek, za kterých bylo provedeno modelování zmíněnými programy. Byla by tak potvrzena oprávněnost používání speciálního programového vybavení pro účely odhadu dosahu negativních účinků chemických havárií.
Comparison of Outputs from the Software ALOHA and TerEx in Dispersion Modelling of Selected Hazardous Substances
Keywords: ALOHA; dosah ohrožení; jednorázový únik; modelování atmosférického rozptylu; šíření plynu; TerEx; ALOHA; atmospheric dispersion modelling; gas dispersion; instantaneous release; range of danger; TerEx