Vyšetření hyperkoagulačních stavů se zaměřením na Leidenskou mutaci - Šmitmajerová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se věnuje vrozeným i získaným poruchám hemostatického mechanismu, která stojí za zvýšeným sklonem ke vzniku trombóz v žilách nebo arteriích. Jako nejvýznačnější a také nejhojnější vrozená trombofilie je APC rezistence, jež vzniká vlivem mutací faktoru V - FV Leiden. A právě touto formou mutace faktoru V se má práce zabývá. Výskyt Leidenské mutace ve světě se pohybuje v rozmezí 0 15 %, výskyt v evropské populaci je okolo 5%, konkrétně v České republice se také jedná o 5% prevalenci. Cílem mé práce je zjištění frekvenci výskytu FV Leidenské mutace u pacientů ambulance hematologické laboratoře Nemocnice České Budějovice a.s. za rok 2015, vztahu mezi FV Leiden a ACP a negativní predikci FV Leiden dle ACP.
Examination hypercoagulable state focusing on Leiden mutation
Keywords: hyperkoagulace; trombóza; Leidenská mutace; hypercoagulation; thrombosis; Factor V Leiden mutation