Finanční analýza průmyslového podniku - Houžvičková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce je vyhodnotit vývoj finanční situace vybraného podniku, identifikovat případné zdroje neefektivnosti a navrhnout opatření pro jejich eliminaci. V první části jsou uvedena teoretická východiska, ze kterých pak vychází metodika a následná praktická analýza. K hodnocení finanční situace jsou použita data z účetních závěrek podniku z let 2012 až 2016 a data za stejné období z účetních závěrek skupiny podniků ze stejného odvětví. Je využita jak fundamentální, tak technická analýza. V technické části je provedena horizontální a vertikální analýza, analýza čistého pracovního kapitálu, analýza poměrových ukazatelů, pyramidální rozklad rentability vlastního kapitálu, Grünwaldův index bonity a index IN05. Všechny výsledky společnosti jsou porovnány s výsledky vzorku firem ze stejného odvětví. Z uskutečněné analýzy vyplývá, že podnik prošel ve sledovaném období krizí, ale poslední dva roky se nachází v situaci pevného finančního zdraví. Disponuje vynikající likviditou, nízkou zadlužeností a kladnou rentabilitou. Svou pozornost by měl zaměřit především na získání nových pracovníků a investování volných finančních zdrojů.
Financial Analysis of an Industrial Company
Keywords: finanční analýza; vertikální analýza; poměrové ukazatele; pyramidální rozklad; bonitní modely; financial analysis; vertical analysis; financial ratios; DuPont analysis; predictive models