ZPŮSOBY OPTIMISTICKÉHO A VSTŘÍCNÉHO PŘÍSTUPU POMÁHAJÍCÍHO PRACOVNÍKA KE KLIENTOVI A JEHO MOŽNÉ ZDROJE - Flídrová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Písemná práce pojednává o způsobech práce s lidmi nacházejícími se v nepříznivých sociálních situacích. Z uváděných kasuistických případů a praxe odvozuje, jak je důležitý vstřícný a láskyplný vztah ke klientovi. Popisuje konkrétní způsoby práce s lidmi, které se jeví nejoptimálnějšími z praktického i teoretického hlediska. Podrobněji se věnuje rozhovoru s klientem. Snaží se najít vnitřní zdroj pozitivního nastavení pomáhajícího pracovníka k lidem. Nachází ho ne tak v naučených instrumentálních postupech a pravidlech, ale v křesťanském pohledu na člověka. Člověk - obraz Boží je můj bližní a mám za něho odpovědnost. Zdroj láskyplného optimistického přístupu k lidem vychází z křesťanské kultury, solidarity, úcty k člověku, jež jsou obsaženy v Evangeliích. Křesťanský pohled na člověka tvoří potřebnou nadstavbu sociální práce ve středoevropském prostoru.
Effect of Job Style and also helping Worker Manner at another Live and People behaviour
Keywords: sociální práce; sociální pracovník; klient; kodex sociálního pracovníka; nepříznivé sociální situace; nezaměstnanost; zadluženost; umírání; domácí násilí; rozhovor; vztah pracovník - klient; empatie; opravdovost; přijetí; křesťanství; milosrdenství; solidarita; láska k bližním; člověk jako obraz Boží; láska; lhostejnost; odsuzování; social work; social worker; client; code of conduct for social workers; unfavourable social situations; unemployment; indebtedness; death; domestic violence; conversation; relationship between a social worker and his/ her client; empathy; honesty; acceptance; christianity; mercy; solidarity; love to the fellowmen; man as an image of God; love; indifference; damning