Komparace spořicích produktů na českém trhu - Pavlásková, Terezie (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na bankovní spořicí produkty, které jsou nabízeny na českém trhu. V úvodu je nastíněna historie bankovnictví a způsob fungování finančního systému. Ke zlepšení orientace ve spořicích produktech jsou vybrané produkty následně důkladně popsány. Součástí bakalářské práce je i dotazníkové šetření, z něhož bylo zjištěno, které finanční produkty respondenti nejčastěji využívají ke zhodnocení svých volných peněžních prostředků, jakou část ze svých příjmů na tyto produkty měsíčně odkládají a jaké finanční instituce preferují. V závěru práce bylo vybráno pět nejvyužívanějších způsobů spoření (dle dotazníkového šetření), které byly následně použity ke komparaci za využití metod vícekriteriálního hodnocení variant, konkrétně metody bodovací pro tvorbu vah a metody WSA pro stanovení pořadí. Komparace byla provedena pro vybrané respondenty, a to dle jejich preferencí a požadavků. Následné doporučení nejvhodnějšího spořicího produktu bylo porovnáno s nejčastějšími způsoby spoření skupiny respondentů z dotazníkové šetření, kteří spadají do obdobné věkové skupiny. Za kritéria komparace byla zvolena likvidita, riziko, úroková míra a roční poplatek, či státní příspěvek který je se spořicím produktem spojen.
Comparison of Saving Products on Czech Market
Keywords: spořicí produkty; komparace spořicích produktů; metoda WSA; multikriteriální rozhodování; český bankovní systém; saving products; comparison of saving products; WSA method; multiple-criteria decision making; Czech banking system