Jazyková analýza vybraných prezidentských projevů z let 1948-1989 - Douchová, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem diplomové práce nesoucí název "Jazyková analýza vybraných prezidentských projevů z let 1948-1989" bude právě analýza projevů pěti československých prezidentů - Klementa Gottwalda, Antonína Zápotockého, Antonína Novotného, Ludvíka Svobody a Gustáva Husáka. Projevy budou hodnoceny z hlediska kompozice, techniky řeči, zásad spisovné výslovnosti, morfologie, syntaxe, ale i po stránce lexikologické. Větší pozornost bude věnována frázím a klišé vyskytujícím se v analyzovaných projevech. Celá praktická část bude opřena o poznatky z části teoretické, vypracované na základě odborné literatury a zaměřené na řeč, komunikaci, spisovný český jazyk, objektivní a subjektivní slohotvorné činitele. Dále bude teoretická část vymezovat i rétoriku, její dějiny, rétorický funkční styl, jeho žánry a techniku mluveného projevu.
Linguistic Analysis of Chosen Presidental Speeches from 1948 to 1989
Keywords: jazyk; rétorika; rétorický funkční styl; agitační projev; prezidentský projev; novoroční projev; language; rhethorics; rhethorical functional style; agitational speech; presidential speech; New Year´s Speech